İRİS ÇİÇEĞİ - FRANSA

Fransa’da “Fleur-de-lis” olarak bilinen, ülkemizde de mezarlık zambağı ismiyle de anılan iris çiçeği, 12. yüzyıldan beri Fransa’nın ambleminde yerini alıyor. İris, Yunan mitolojisinde de yer alıyor. Tanrıların mesajlarını ileten aynı zamanda da ölen kadınların ruhlarını Hades’e götüren tanrıçanın da adı İris olarak biliniyor. Bu nedenle iris çiçeği, ölümü de temsil ediyor. Olumsuz anlamlarına karşın Fransızlar çiçeği ülkelerinin sembolü olarak görmeye devam ediyor.

LALE - HOLLANDA - TÜRKİYE ve MACARİSTAN

Paylaşılamayan çiçeklerden lale, ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkenin en değerli bulduğu çiçekler arasında. Macerası Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan, oradan Macaristan’a ve nihayetinde de Hollanda’ya uzanan lale, öyle popüler bir bitkiymiş ki 1600’lerde ticaretin bir kolu haline bile gelmiş. Günümüzde de lale, özellikle Türkiye ve Hollanda’nın en önemli simgeleri arasında.

AYÇİÇEĞİ - UKRAYNA

Ukrayna’nın ulusal çiçeği olan ayçiçeği, üretim miktarı açısından da Rusya’ya ait desek yalan olmaz. Özellikle Rusya ve diğer Avrupa ülkeleri, dünyadaki ayçiçeği üretiminin %60’ını gerçekleştiriyor. Doğurganlığı ve güneşin enerjisini yansıtan ayçiçekleri, görünümleriyle de ortaya harika manzaralar çıkarıyor. Sürekli güneşi takip eden, başını hep güneşe döndüren bu güzel çiçekler, gece olduğunda da başlarını eğip sanki bir uykuya dalıyor ve güneşin yeniden doğmasını bekliyor.

KETEN - BELARUS

Beyaz Rusya geniş keten tarlalarıyla doludur ve hasat esas olarak gıda ve ilaç endüstrileri için kullanılır.

PAPATYA - DANİMARKA

Danimarka'nın resmi bir ulusal çiçeği yoktur. Bununla birlikte, Danimarka'da aşırı miktarda bulunan ve yetiştirilen Marguerite Daisy, kraliçenin en sevdiği çiçektir ve bu nedenle genellikle ulusal bir sembol olarak anılır.

ERİK - SIRBİSTAN

Ülke, eriği ulusal bitki sembolü olarak benimsemiştir - meyveleri ve ürünleri, özellikle ulusal içecekleri Šljivovica için Sırp kültürü için son derece önemlidir.

NERGİS ÇİÇEĞİ - GALLER

Nergis, yalnızca güzelliği nedeniyle değil, aynı zamanda Galler'in koruyucusunun bayram günü olan St. David'in 1 Mart'ta açması nedeniyle Galler'in ulusal çiçeği olarak seçilmiştir.