Dünyaca Ünlü ressamların Çiçekli Tabloları
20 yıla yakın, siyah beyaz resimler yapan Fransız ressam Odilon Redon, 1895’ten sonra çiçeklerin renklerine daha fazla direnememiş olacak ki gördüğünüz bu resim gibi renkli çalışmalara ağırlık verdi. Haksız mı? Hangimiz büyüsüne kapılmıyoruz ki rengârenk çiçeklerin?
Fransız ressam Henri Fantin-Latour imzalı “Güller ve Zambaklar” tablosu, 1888’de yapılmış… Yıl 2020. Güller ve leylakların o nefis kokusu halen hissediliyor. Asırlar geçer, çiçekler kalır.
Türk resim sanatının en önemli isimlerinden, atölyesinde nice ressamın yetişmesine öncülük etmiş İbrahim Çallı, özellikle natürmortları ile dikkat çekmektedir. “Manolyalar” adlı resmi de bu natürmortlara en güzel örneklerden biridir.
Dünyanın en ünlü ressamlarından Pablo Picasso’nun 1958’de yaptığı bu harika resim, aynı zamanda “Bouquet of Peace”, yani “Barış Buketi” adıyla da biliniyor.
Vincent van Gogh’un 1880’lerin sonlarında yapmaya başladığı ayçiçeği resimlerinden biri. Tuval üzerine yağlı boya çalışma, İngiltere’de The National Gallery’de sergileniyor.
Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir imzalı “Vazodaki Çiçekler”. 150 yılı aşkın zaman önceden bugüne taşınmış bir güzellik…
Fransız empresyonist ressam Edouard Manet, hareketli ve hararetli yaşamının son döneminde natürmort çalışmalara ağırlık verdi. Bu güzel çiçek resmi de o döneme ait. Belli ki çiçek resmetmek, gergin geçen bir yaşam ardından huzur veriyordu ona.
Çiçek, tarih boyunca güzelliğin, estetiğin simgesi oldu... Detaylı çiçek kompozisyonlarının öncülerinden sayılan Ambrosius Bosschaert'ın 1614'te yaptığı bu muhteşem tablo gibi...
Ünlü Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir, özellikle yaşlılık döneminde gülleri tüm diğer çiçeklerin önünde tutmuş, tutkuyla çok sayıda gül resmi yapmıştır. “Gül Buketi” adlı tablosu da o döneme dair en güzel örneklerden biridir.